Tips voor een fijne wandeltocht

02.06.2022
5 minuten lezen
Sport, Tips

De hitte lijkt ons langzaam te gaan verlaten. Het worden aangename temperaturen om aan de wandel te gaan. De bossen in, de heide op, langs het strand. Er zijn in ons kleine landje mogelijkheden genoeg.

De hitte lijkt ons langzaam te gaan verlaten. Het worden aangename temperaturen om aan de wandel te gaan. De bossen in, de heide op, langs het strand. Er zijn in ons kleine landje mogelijkheden genoeg.

Voorbereiding

Of je nu meedoet of aan een georganiseerde wandeltocht, of van plan bent alleen of met vrienden een flinke wandeltocht te maken, altijd geldt: bereid je goed voor.
Ben je een beginnend wandelaar? Dan is het verstandig eerst een opbouwschema tot 10 km te volgen. Luister goed naar jezelf en neem de tijd. Door pauzes in te lassen wanneer je denkt dat dat nodig is, verminder je de kans op blessures. Wandel niet meteen een paar dagen achter elkaar, maar las tussendoor rustdagen in. Een juiste houding zorgt ervoor dat je ontspannen loopt, maar voorkomt ook rugklachten of andere blessures. De juiste houding is een rechte rug. Leun niet naar voren of naar achteren. Laat je armen losjes meebewegen. Kijk niet naar de grond, maar recht vooruit. Niet alleen goed voor je houding, maar zo zie je ook nog eens veel meer om je heen.

 

Grotere afstanden

Heb je de 10 km onder de knie? Dan ben je klaar voor de grotere afstanden. Train 2 á 3 keer per week. Wissel de langere duurtrainingen (constant tempo) af met korte intensieve trainingen. Neem de tijd om je doel te bereiken. Iemand die sportief is en al wat wandelervaring heeft zal er “al”  zo’n 12 weken over doen om tot 50 km te komen. Niet alleen sportiviteit en ervaring bepalen de tijd. Ook leeftijd, aanleg en conditie spelen een belangrijke rol. Vergeet vooral niet: luister naar je lichaam.

 

Tips

Naast een goede training en een juiste houding dragen ook onderstaande tips bij aan een fijne wandeltocht:

  • Zorg voor goede, ingelopen schoenen
  • Draag comfortabele kleding
  • Drink voldoende
  • Wissel asfalt en zachte ondergrond met elkaar af
  • Train onder verschillende weersomstandigheden
  • Neem extra sokken mee
  • Wandel niet direct na een maaltijd

 

Last van spieren en gewrichten

Alle tips opgevolgd, vol goede moed lekker aan de opbouw bezig en krijg je tóch last van je je spieren of gewrichten? Misschien heb je teveel van jezelf gevraagd. Wellicht zijn je wandelschoenen toe aan vervanging. Meer weten over de beste wandeluitrusting, opbouw of heb je last van klachten? Neem contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.