Revalidatie na corona

22.02.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Revalidatie na corona is maatwerk. Elke patiënt heeft andere klachten en voor elke patiënt is revalidatie anders. Wil je weten waar je terecht kunt om te revalideren en hoe een revalidatieprogramma eruit ziet? Lees dan verder.

Revalidatie na corona is maatwerk. Elke patiënt heeft andere klachten en voor elke patiënt is revalidatie anders. Wil je weten waar je terecht kunt om te revalideren en hoe een revalidatieprogramma eruit ziet? Lees dan verder.

Klachten tijdens corona

De klachten tijdens corona zijn uiteenlopend. Waar de één na twee weken hoesten klachtenvrij is, is de ander maanden ziek. Soms met lichte klachten, soms zo ernstigs dat opname op de intensive care nodig is. Een corona-patiënt wordt genezen verklaard, als hij of zij 24 uur klachtenvrij is. Het lichaam heeft het zwaar te verduren gehad, dus in veel gevallen is er nog enige vorm van revalidatie nodig. Hiervoor zijn landelijke protocollen: longarts, revalidatiecentra en fysiotherapeuten werken nauw samen.

 

Klachten na corona

Post-corona patiënten lopen vaak tegen benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en ‘niet verder kunnen’ aan. Het laatste betekent dat post-corona patiënten niet altijd voelen wanneer ze te ver gaan met activiteiten. Wanneer gezonde mensen te lang doorgaan met sporten, geeft hun lichaam signalen af. Denk bijvoorbeeld aan het verzuren van de benen bij hardlopen. Bij post-corona patiënten is dit minder vanzelfsprekend. Het lichaam slaat wat stappen over en gaat meteen door naar de laatste stap: onwel worden. Dit geldt niet alleen bij sporten, maar bijvoorbeeld ook bij huishoudelijke activiteiten of zelfs traplopen. Dit is niet alleen erg lastig, er kunnen zich hierdoor ook gevaarlijke situaties voordoen.

 

Duur van herstel na corona

Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk herstellen. Maar het herstel kan van een paar weken tot maandenlang duren. Wij kunnen helpen bij herstel door een persoonlijk behandelplan op te stellen. Het begint soms echt met babystapjes. Denk aan drie keer per dag tien minuten zingen, drie keer per dag de trap op- en aflopen of drie keer per dag twaalf minuten wandelen of fietsen. Stapsgewijs en zonder iets te forceren wordt een behandelplan steeds opgeschaald. Soms is alleen fysiotherapie niet voldoende en is ook de hulp en kennis van een ergotherapeut en diëtist nodig.

 

Revalidatie na corona in het basispakket

Sinds juli 2020 krijgt iedereen vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar vijftig behandelingen per jaar vergoed. Wel wordt van mensen die hier gebruik van maken verwacht dat zij meewerken aan onderzoek. Dit houdt in dat zij een aantal keer een vragenlijst in moeten vullen. Hiermee kunnen specialisten de ontwikkelingen goed volgen. Corona is natuurlijk een relatief nieuw virus waar nog veel onbeantwoorde vragen over zijn, dus onderzoek is erg belangrijk.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over het herstel na corona? Neem dan contact met ons op. Onze therapeuten José, Mariëlle, Robbin, Johan en Marcel helpen je graag verder.