Hoe voorkom je zwemblessures?

10.05.2022
5 minuten lezen
Sport, Tips

In de zomer zitten veel sportscholen een paar weken dicht. Veel mensen verruilen daarom de sportschool of hardloopschoenen tijdelijk voor het heerlijke zwembad in de buurt, op de camping of bij een hotel. Heerlijk natuurlijk, maar hoe voorkom je zwemblessures?

In de zomer zitten veel sportscholen een paar weken dicht. Veel mensen verruilen daarom de sportschool of hardloopschoenen tijdelijk voor het heerlijke zwembad in de buurt, op de camping of bij een hotel. Heerlijk natuurlijk, maar hoe voorkom je zwemblessures?

Glijden van glijbanen, een balletje gooien, snorkelen, of dobberen op een luchtbedje. De fanatiekelingen gaan ‘s morgens vroeg vóór alle drukte baantjes trekken. Vooral het laatste is erg gezond. Let er echter wel op dat je geen blessures oploopt. Deze komen het vaakst voor bij wedstrijdzwemmers. Maar ook wanneer je vanuit het niets ineens 4 keer per week een uurtje gaat zwemmen kun je blessures als een zwemmersschouder of schoolslagknie oplopen.

 

Schoolslagknie

De klacht die wordt geuit bestaat uit pijn aan de binnenzijde van de knie, vaak aan beide kanten. De schoolslag is een grote belasting voor de knieën. Bij buigen en strekken van de benen moeten de knieën de druk van het water weerstaan. Wanneer deze hierdoor overbelast raken noemen we dat ook wel ‘schoolslagknieën’.

 

Jong en oud

Bij deze zwemblessure moet een onderscheid gemaakt worden tussen kinderen en volwassenen. Bij kinderen is de oorzaak vaak een verkeerde techniek van de beenslag. Bij volwassenen kunnen ook klachten optreden als ze wel een goede techniek hebben. Het is dan een gevolg van overbelasting aan de binnenband van de knie.

Hiermee kun je schoolslagknieën voorkomen:

  • Zorg voor een goede beenslagtechniek
  • Doe rekoefeningen voor de beenspieren
  • Doe spierversterkende oefeningen voor de heupen en romp
  • Pas in een vroeg stadium van de blessure de trainingsbelasting aan.
  • Doe alternatieve trainingsvormen voor de benen

Zwemmersschouder

Klachten die vaak worden omschreven bij een zwemmersschouder zijn pijn in de bovenarm, rond het schouderblad of in de nek-schouderpartij. Wanneer je te snel opbouwt in duur of intensiteit kun je klachten krijgen. Maar ook een slechte of geen warming-up en slechte zwemtechniek kunnen een zwemmersschouder veroorzaken.

Je kunt een zwemmersschouder voorkomen door:

  • Niet te snel op te bouwen
  • Voor een goede warming-up op het droge te zorgen (buik- en rugspieroefeningen, planken, opdrukken)
  • Af te wisselen in de slagen
  • Goede zwemtechnieken te gebruiken

Toch klachten

Mocht je tóch last krijgen van een zwemmersschouder trek dan meteen aan de bel bij een specialist. Het is een peesaandoening en kan, als het niet op tijd behandeld wordt, een langdurige klacht worden.

Wil je meer weten of heb je last van klachten? Neem contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.