Carpale tunnelsyndroom

03.12.2021
5 minuten lezen
Armen, Behandelingen

Je hebt er vast wel eens van gehoord, of misschien heb je zelf wel eens gehad: het carpale-tunnelsyndroom. Maar wat is het precies, hoe herken je het en, misschien wel het meest belangrijk, hoe kom je er vanaf?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, of misschien heb je zelf wel eens gehad: het carpale-tunnelsyndroom. Maar wat is het precies, hoe herken je het en, misschien wel het meest belangrijk, hoe kom je er vanaf?

Wat is het carpale tunnelsyndroom?

Het carpale tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die in het midden van de arm loopt, in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols. Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze carpale tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk.

 

Wat is de oorzaak?

Een carpale tunnelsyndroom kan uiteenlopende oorzaken hebben. De beknelling wordt veroorzaakt door een zwelling van het bindweefsel. Hierbij kunnen hormonen een rol spelen. Dit verklaart waarom bij zwanger vrouwen, of vrouwen in overgang een carpale tunnelsyndroom het vaakst gezien wordt. Maar het kan ook een gevolg zijn van een te langzaam werkende schildklier, overproductie van groeihormonen, reuma, diabetes of na intensief werken met de handen.

 

Wat zijn de klachten?

Een carpale tunnelsyndroom uit zich in een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Met name de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Kracht in de hand en vingers kan afnemen en ook vingertoppen verdoofd aanvoelen. Via de onderarm kan de pijn van een carpale tunnelsyndroom uitwijken naar elleboog en schouder. In de meeste gevallen komt het carpale tunnelsyndroom in beide handen voor. Vaak ontstaan de klachten al in de nacht, en word je er wakker van.

 

Frictiemassage bij carpale tunnelsyndroom

Soms kan rust de klachten al verhelpen. Werkt dat niet, dan zijn er meerdere behandelmethodes. Frictiemassage is daar één van. Het is een zeer stevige massage dwars op de richting waarin de pezen lopen. Het stimuleert de bloedsomloop. Pezen zijn namelijk slecht doorbloed, en genezen daardoor langzaam. Nog belangrijker van deze massage is dat door de hardheid van de massage zwakke en ontstoken weefsels worden afgebroken. Deze kunnen daarna weer op een gezonde manier regenereren. Als de pees is genezen is het belangrijk krachttraining te krijgen voor de hele arm. Dit begint met bewegen van de vingers en de hand. Hierna nemen we ook elleboog en schouder mee. Ter bevordering van de mobiliteit kan het zijn dat ook rekoefeningen nodig zijn. Het uiteindelijke doel is dat de hele arm pijnloos kan bewegen en eigen kracht en mobiliteit terugkeert.

 

Shockwave therapie bij carpale tunnelsyndroom

Een andere behandelmethode die door een fysiotherapeut toegepast kan worden is shockwave therapie. Tijdens een shockwave behandeling wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze zorgen voor een verhoogde celstofwisseling en verbetert de lokale doorbloeding in het probleemgebied. Hierdoor neemt de pijn af en kunnen klachten zelfs helemaal verdwijnen.

 

Andere behandelingen

Naast fysiotherapie kan bij een carpale tunnelsyndroom een injectie of operatie worden overwogen. Bij een injectie worden ontstekingsremmers in de pols gespoten. De kans op complicaties is klein, echter is de kans wel aanwezig dat klachten weer terugkeren.

Als de klachten ondanks eerder genoemde methodes niet verdwijnen, kan een operatie nodig zijn om de ruimte binnen de carpale tunnel te vergroten. Deze operatie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Over het algemeen is deze ingreep poliklinisch. Na twee weken vindt een controle plaats en na zes weken zijn de klachten vaak aanzienlijk verbeterd.

Wil je meer weten of heb je last van klachten? Neem dan contact op met Medifit of maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.