Alweer door mijn enkel gegaan… Heb ik een zwakke enkel?

12.07.2020
5 minuten lezen
Behandelingen, Voet of enkel

Voor veel mensen is dit een herkenbaar probleem. In tegenstelling tot wat men denkt, kunnen zwakke of instabiele enkels vaak weer stabiel en sterk worden. In het sportseizoen, tussen september en april, verhelpen we bij Medifit veel enkelklachten.

Voor veel mensen is dit een herkenbaar probleem. In tegenstelling tot wat men denkt, kunnen zwakke of instabiele enkels vaak weer stabiel en sterk worden. In het sportseizoen, tussen september en april, verhelpen we bij Medifit veel enkelklachten.

De cijfers

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 650.000 enkelblessures, met verschillende oorzaken. Meer dan de helft van deze blessures is opgelopen bij het sporten, maar ook het verstappen is een veel gehoorde oorzaak. De enkelblessure komt het meest voor bij jonge mannen (15-35 jaar) die voetballen. 20 tot 50% van de enkelblessures resulteert in chronische pijn of functionele instabiliteit van de enkel, omdat deze niet of niet goed worden behandeld. Ontzettend vervelend, zeker als je bedenkt dat genezing vaak mogelijk is!

 

De behandeling

De fysiotherapeuten van Medifit kunnen veel doen om het herstel te bevorderen. De behandeling is verdeeld in drie fasen, die ik hier in het kort toelicht.

  • De eerste uren na het oplopen van de blessure wordt de enkel dikker, gepaard met pijn bij het steunen en lopen. In de loop van de dagen kun je ook een blauwe plek rond de hak aantreffen. De fysiotherapeut kan een tapeconstructie of zwachtel aanleggen. Dit is een goed middel om de enkel te ondersteunen en compressie op de zwelling te houden. Het is belangrijk om de enkel de eerste drie à vier dagen omhoog te leggen, rust te nemen (krukken gebruiken bij het lopen) en ijs te gebruiken om de pijn te verzachten. Ongeacht de impact van de blessure zijn deze stappen belangrijk. In de eerste dagen heeft het lichaam namelijk hulp nodig om de aangebrachte schade te genezen en de zwelling te verminderen.
  • De duur van de tweede fase van het herstel is afhankelijk van de ernst van de blessure. Bij een kneuzing zal de hersteltijd uiteraard korter zijn dan bij afgescheurde enkelbanden. De fysiotherapeut probeert de beweeglijkheid en de stevigheid te herstellen. Ook wordt er met oefentherapie gewerkt aan kracht en stabiliteit.
  • De laatste stap in het herstel bestaat uit de terugkeer naar het volledig pijnvrij hervatten van het dagelijks leven of de sport. In de praktijk zien we vaak dat patiënten zo snel mogelijk weer willen gaan sporten. Dat begrijpen wij als geen ander, maar pas op voor deze valkuil! Je hebt nu steeds vaker het gevoel dat de enkel helemaal is genezen, terwijl dit in werkelijkheid nog maar ongeveer 70% is. De enkelbanden en gewrichten moeten opnieuw sterk worden, en dat proces begint pas na een dag of twintig. Bij Medifit maak je samen met de fysiotherapeut gericht een opbouw.

 

Maak een afspraak

Iedere enkel en iedere blessure is verschillend. Laat de blessure beoordelen bij Medifit en voorkom zo zwakke of instabiele enkels. Deze ontstaan door onvoldoende revalideren na één of meerdere enkelblessures achter elkaar. De enkel wordt hypermobiel, in combinatie met verzwakte spieren en enkelbanden en de kans op een volgende verzwikking of verstuiking neemt toe. Wil je dit ook verhelpen en voorkomen? Maak een afspraak bij Medifit, wij helpen je graag!

Niels Baauw
Fysiotherapeut