Wat is bekkenfysiotherapie?

11.03.2022
5 minuten lezen
Bekken, Geen categorie

Bekkenfysiotherapeuten zijn erin gespecialiseerd bekkenpijn, pijn in de onderrug of andere bekkenklachten te reduceren of verhelpen. Bekkenfysiotherapeut Frouke Jansen-Takken beantwoordt zes veelgestelde vragen over bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapeuten zijn erin gespecialiseerd bekkenpijn, pijn in de onderrug of andere bekkenklachten te reduceren of verhelpen. Bekkenfysiotherapeut Frouke Jansen-Takken beantwoordt zes veelgestelde vragen over bekkenfysiotherapie.

1.Voor wie is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is voor patiënten met klachten zoals bekkenpijn of pijn in de onderrug. Deze klachten kunnen ontstaan na een zwangerschap of later in het leven.

We behandelen ook patiënten met een terugkerende blaasontsteking of incontinentieklachten. Deze patiënten hebben moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting. Het komt ook voor dat ze juist moeite of pijn hebben met ontlasten, plassen of gemeenschap. Dit zijn vrouwelijke, maar ook mannelijke patiënten. Sinds kort kunnen vrouwen zich ook melden voor een postpartum check. Dit houdt in dat een bekkenfysiotherapeut na een bevalling controleert hoe de functie van de bekkenbodem is, en of er een aanleiding is om een behandeling op te starten.

 

2.Wat is bekkenfysiotherapie?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten aan de bekkenbodem. Dit is een spier die de onderkant van de buikholte afsluit. De bekkenbodem:

  1. draagt de buikorganen;
  2. stabiliseert  het bekken;
  3. Sluit én opent de plasbuis, vagina en anus.

Wanneer de bekkenbodem te zwak of te gespannen is, is er verminderde controle. Dit kan leiden tot urineverlies/verlies van ontlasting of pijn. Mocht je hiermee problemen ervaren, dan onderzoekt een bekkenfysiotherapeut de oorzaak en helpt je met een passende behandeling.

 

3.Hoe ontstaan bekkenklachten?

Bij vrouwen kunnen bekkenklachten gerelateerd zijn aan een zwangerschap. Voor mannen en vrouwen geldt dat klachten aan de bekken kunnen ontstaan na een operatie in de bekkenregio -klachten kunnen bij mannen bijvoorbeeld ontstaan na een operatie aan de prostaat- of nare seksuele ervaring. Het gebeurt ook vaak dat klachten zonder duidelijke reden ontstaan. 

 

4.Hoe ziet een behandeling eruit?

Het eerste bezoek van een patiënt bij de bekkenfysiotherapeut bestaat in de meeste gevallen uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Soms is hiervoor ook inwendig onderzoek nodig, vaginaal of anaal. Als bekkenfysiotherapeuten zijn wij hiervoor opgeleid en we doen dit altijd in goed overleg met de patiënt. Naar aanleiding van de onderzoeken stellen we een behandelplan op.

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kan ervoor gekozen worden om inwendig te behandelen. Ook leren we de patiënt oefeningen aan, waarmee hij of zij zelf aan de slag kan om de functie van de bekkenbodem te optimaliseren, of de andere spieren rondom het bekken op een goede manier te gaan gebruiken. Advies met betrekking tot belasting -wat kan een patiënt beter wel of juist niet doen- is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Vaak wordt een traject opgestart met als doel de klachten te reduceren of zelfs helemaal te verhelpen. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig en wordt een patiënt via de huisarts doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. 

 

5.Is er verschil in behandeling van mannen, vrouwen en kinderen?

In principe zit er weinig verschil in de behandeling van mannen en vrouwen. Het is afhankelijk van de klacht welke behandeling ingezet wordt. Een groot verschil is dat bij mannen de klachten prostaat gerelateerd kunnen zijn en er bij vrouwen vaak een samenhang met een zwangerschap/bevalling is in de voorgeschiedenis. Bij mannen is het onderzoek altijd anaal, terwijl er bij vrouwen gekozen kan worden voor anaal of vaginaal onderzoek.

Bij kinderen zie je vaak problemen rondom zindelijkheid. Voor kinderen zijn er nog verder gespecialiseerde kinderbekkenfysiotherapeuten: een specialisatie van een jaar na de master bekkenfysiotherapie.

 

6.Hoe vindt verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut plaats?

Als je bekkenklachten hebt, kun bij ons komen via directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF), of via verwijzing van een huisarts of specialist. We werken veel samen met andere specialisten. Denk hierbij aan manueel therapeuten, urologen, gynaecologen, MDL-artsen en seksuologen. Bekkenfysiotherapie wordt net als reguliere fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Is er sprake van urine-incontinentie, dan wordt dat vergoed vanuit de basisverzekering. In dit geval wordt wel je eigen risico aangesproken. Op de website van de Nederlandse vereniging voor bekkenfysiotherapie vind je hierover meer informatie.

Hulp nodig van een bekkenfysiotherapeut? Neem contact op en maak een afspraak.