Voor wie is ergotherapie?

31.08.2022
5 minuten lezen
Behandelingen

Als het door lichamelijke of psychische problemen niet (meer) lukt dagelijkse activiteiten uit te voeren, kan een ergotherapeut daarbij helpen. Maar voor wie is ergotherapie precies en wat doet een ergotherapeut eigenlijk? Onze ergotherapeut Denise geeft een aantal voorbeelden.

Als het door lichamelijke of psychische problemen niet (meer) lukt dagelijkse activiteiten uit te voeren, kan een ergotherapeut daarbij helpen. Maar voor wie is ergotherapie precies en wat doet een ergotherapeut eigenlijk? Onze ergotherapeut Denise geeft een aantal voorbeelden.

Ergotherapie voor ouderen

Ergotherapeuten werken veel met ouderen die problemen ervaren bij de dagelijkse activiteiten als wassen, aankleden, eten, boodschappen doen en lopen. Het komt vaak voor dat ouderen onvoldoende kracht en conditie hebben om dit soort activiteiten uit te voeren.
Wat we ook geregeld zien is dat ouderen bang zijn om te vallen en daardoor onzeker lopen. Dan zoeken we samen naar een oplossing die bij de cliënt en zijn situatie past.

Ergotherapie bij chronische aandoeningen

Door een chronische aandoening kan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten minder vanzelfsprekend worden. Cliënten met chronische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld problemen ervaren bij mobiliteit en praktische bezigheden zoals douchen, aan- en uitkleden, eten, koken en het huishouden doen. Maar ook in hobby’s, sport, studie of werk worden sommige cliënten beperkt door hun aandoening.

Gelukkig zijn er vaak oplossingen om zelfstandig dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Ook bij een chronische aandoening. Een ergotherapeut helpt daarbij.

Ergotherapie voor de mantelzorger

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevend familielid, vriend of kennis. Als een partner, ouder, kind of ander familielid hulpbehoevend wordt, verandert er veel voor het gezin gezin en hun omgeving. De ergotherapeut kan de mantelzorger adviseren en ondersteunen bij:

– het voorkomen van overbelasting;
– het geven van ergonomische instructie. Bijvoorbeeld over uw lichaamshouding bij het ondersteunen en tillen van uw partner;
– het op een andere manier leren uitvoeren van activiteiten;
– gebruik van eventuele hulpmiddelen en het opnieuw inrichten of aanpassen van de woonomgeving.

Ergotherapie op de werkplek

We zagen het al af en toe bij bedrijven, maar doordat mensen nu massaal thuiswerken, zijn klachten door een verkeerde werkhouding toegenomen. Mensen werken achter hun keukentafel, op houten stoelen, op laptops zonder muizen en ga zo maar door. Allemaal oorzaken van een toename van rug-, nek-, schouder-, arm- en handklachten. Ergotherapeuten bieden een helpende hand voor een juiste werkhouding. Thuis, maar natuurlijk op kantoor.

Ergotherapie in andere situaties

Bovenstaande zijn slechts vier voorbeelden van situaties waarin ergotherapie hulp kan bieden. Ook na een ongeval, bij een handicap, psychische problemen en vertraagde ontwikkeling biedt een ergotherapeut hulp. Ergotherapie is er voor jong en oud die door een psychische of lichamelijke beperking, problemen ervaart bij handelingen en (dagelijkse) activiteiten.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Contact opnemen